- دسته :
مطالب آموزشی,,
- تاریخ ارسال : پنج شنبه 14 آذر 1392
- بازدید : 1604
شنایی با روش های درمان اعتیاد
رهایی از اعتیاد
با اعتیاد چه کنیم ؟
پزشکی .
: سم زدایی و پاک کردن مواد افیونی از بدن نخستین گام برای بیمارانی است که وارد برنامه های درمان و توانبخشی ترک اعتیاد میشوند. به همراه آن باید بیمار به شرکت فعال در گروههای خودیاری و درمان های غیر دارویی تشویق شود چرا که سم زدایی به تنهایی، با موفقیت چندانی همراه نخواهد بود.
سم زدایی
سم زدایی به شیوه های ساده با داروهای مسکن و آرام بخش و نیز به اشکال پیچیده که نیاز به بستری شدن و بیهوشی دارد امکان پذیر است.
سم زدایی سرپایی
در این روش از داروهایی استفاده می شود که باعث رفع برخی از علائم ترک میشوند(مانند کلونیدین-بوپرنورفین و …) به همراه این داروها از داروهای ضد افسردگی –داروهای ضد درد غیر مخدر –داروهای ضد تهوع و داروهای خواب اور نیز استفاده میشود .با توجه به اینکه مصرف هر کدام از داروهای ذکر شده فواید و عوارض خاص خود را دارد نظارت حرفه ای و تخصصی در طول انجام سم زادیی ضروری است.
سم زدایی سریع:
در موارد مقاوم،در افراد جوان و در افرادی که از سایر روشهای درمانی فایده نبرده اند از این روش با کمک امکانات بیهوشی و مراقبت های ویژه و بستری شدن بیمار،سرویس های تخصصی دارویی ارائه میشود.
سم زدایی فوق سریع:
در کسانی که به سایر روشهای سم زدایی مقاوم بوده و تحمل علائم شدید ترک را نداشته و یا قادر به تکمیل کردن برنامه های ترک نبوده اند،از این روش استفاده می شود.در این روش ابتدا بیمار تحت بیهوشی سبک قرار میگیرد و در طول این مدت (۵ الی ۶ ساعت)با کمک داروهای ضد افیونی ،مواد افیونی از بدن بیمار پاک شده و تنها برخی بیماران ممکن است پس از اتمام بیهوشی علائم خفیف ترک را تجربه کنند.البته در برخی دیگر تا ۷۲ ساعت کماکان احساسات درد و ناخوشی ادامه خواهد داشت.
پیشگیری از آلودگی دوباره:
پس از سم زدایی با هر کدام از روشهای فوق، برای پیشگیری ازعود دو کار اصلی باید انجام گیرد:
1- استفاده از داروی پیشگیری از عود
تجویز داروی نالتروکسان یکی از راهکارهای مناسب برای پیشگیری از آلودگی دوباره در فرد مبتلا به اعتیاد است. البته باید توجه داشت که تجویز این دارو را باید حتما پس از پایان دوره سم زدایی آغاز کرد.
2- درمان های غیر دارویی
حمایت روانی از فردی که به تازگی از چنگال اعتیاد رها شده یکی از بهترین و موثرترین راهکارها برای پیشگیری از بروز وسوسه استفاده دوباره از مواد مخدر است.
گروه درمانی
امکان صحبت در مورد مشکلات و بررسی و بحث و تبادل نظر در مورد مسائل مربوط به فرایند درمان را فراهم می کند.بعضی معتقدند گروه درمانی بهترین روش برای درمان معتادان است.
خانواده درمانی
پیرامون هر فرد معتاد خانواه ای در رنج است . حضور گرم و موثر اعضای خانواده در کنار فرد مبتلا و حمایت روانی آنان ، تاثیر به سزایی در جلوگیری از بازگشت او به منجلاب اعتیاد دارد.
درمان های شناختی – رفتاری
در این روش که بر مبنای یادگیری شکل گرفته است ، بر توانایی انسان براموختن رفتارهای سازگار و ناسازگار و چگونگی تغییر آن تاکید میشود.
روان درمانی روان پویشی
در این روش به انگیزه های فردی ،ارتباطی و اجتماعی که در طی دوران رشد برای فرد حادث شده و زمینه ساز پیدایش اعتیاد شده است اشاره میشود.
گروه خودیاری معتادان گمنام(NA)
گروههایی هستند که توسط خود معتادان به منظور حمایت از یکدیگر ، گفتگو، راهنمایی و ارائه راه حل تشکیل میشود.
این گروهها فاقد درمانگر بوده و توسط کسانی که خود معتاد بوده اند و موفق به ترک اعتیاد خود شده اند اداره می شود. در این گروهها بر مسئولیت خود فرد در ارتباط با اعتیاد تاکید می شود. این گروه بر اساس دوازده قدم و دوازده سنت که نمایانگر قاعده و اصول این گروه هاست، اداره می شود.
جامعه درمان مدار (TC)
برنامه های اقامتی طولانی مدتی هستند که ۹ تا ۱۲ ماه طول میکشند و بر مبنای خود یاری اند.